Waarom wij plastic kunnen recyclen dat anders de prullenbak in zou gaan

Wij maken hoogwaardige meubels van jouw plastic afval, zelfs als er een kleine vervuiling in het plastic zit. Een voorbeeld is onze recente samenwerking met Fairphone, waarin we kapotte telefoon hoesjes omzette in een reeks functionele objecten. De Delta, die we ontworpen in samenwerking met Studio Voronoi, is één van die objecten. Een multifunctioneel meubel dat zowel als kruk en bijzettafel inzetbaar is. 

Why we can recycle plastic that would go to waste otherwise

Tegenwoordig scheiden steeds meer mensen in Nederland hun plastic afval. Helaas wordt er nog veel te weinig van dat plastic daadwerkelijk gerecycled. Er komen dan ook verschillende complicaties kijken bij het recyclen, zoals vervuiling van het plastic. De 3D printer die wij hebben ontwikkeld, biedt hier een oplossing voor. Door het grote formaat kunnen we werken met plastic dat via de reguliere weg niet gerecycled kan worden. Voor ons is een kleine vervuiling van het plastic is dus probleem.

Why we can recycle plastic that would go to waste otherwise

Om precies deze reden kwam Fairphone bij ons terecht. Het bedrijf had al op verschillende plekken navraag gedaan over het recyclen van hun hoesjes. Het metalen logo waarvan elk hoesje is voorzien, bleek echter steeds een probleem. Gelukkig kon vanPlestik de hoesjes wel recyclen, met een reeks aan functionele objecten als resultaat.

De herkomst van deze nieuwe producten is nog goed te zien. De hoesjes hebben dan wel een hele andere vorm gekregen, de herkenbare kleuren zijn hetzelfde gebleven. Terug naar waar het allemaal begon, hebben de objecten een plek gekregen op het hoofdkantoor van Fairphone in Amsterdam. Dat het bedrijf nu nieuwe objecten van hun eigen afval in huis heeft, zorgt voor een toegevoegde waarde. Zo is de cirkel rond. 

Wil jij ook een Delta in huis hebben? Neem dan snel een kijkje in onze webshop.

The power of one

Veel mensen denken dat ze in hun eentje niet het verschil kunnen maken op het gebied van milieu problematiek. Kunstenaar Peter Smith wil verandering brengen in deze manier van denken. We ontmoeten hem in zijn atelier, waar hij ons alles vertelt over de filosofie achter zijn werk: ‘the power of one’.

The power of one

De wereld van zwerfafval

Gek genoeg zag niemand plastic afval voor het jaar 2012 als een milieuprobleem. Maar Peter Smith wel. Om het bewustzijn over deze kwestie te vergroten en “om de poorten van de media te betreden zoals Odysseus ooit de havens van Troje binnenging”, creëerde hij een kunstwerk in de vorm van een wereldbol, gemaakt van afval. Het was een groot succes. ‘De wereld van zwerfvuil’ genereerde 10 miljoen media impressies en reisde vervolgens langs verschillende steden in Nederland.

De wereld van zwerfvuil

Geen actie is te klein om een verschil te maken

Voor veel organisaties in Nederland speelde ‘de wereld van zwerfvuil’ een rol in de erkenning van plastic afval probleem als een milieu probleem. Maar dat was niet genoeg. Om echt de mentaliteit van mensen te veranderen, dook Peter Smith in de filosofie achter het probleem.

“Het probleem is dat veel mensen denken dat hun inbreng te klein is om het verschil te maken. Voor mij is het tegenovergestelde waar. Net zoals de slag van de vleugels van een vlinder, kan een kleine handeling een orkaan van verandering veroorzaken. Daarom is het logo van onze stichting KLEAN een vlinder met enigszins een orkaan binnenin.”

KLEAN logo

Kleine moeite, groot effect

Het oppakken van één stuk zwerfafval is een kleine inspanning, maar als iedereen het zou doen, zou het effect groot zijn. Peter Smith heeft zelfs berekend dat als 1 op de 4 mensen in Nederland slechts één stuk zwerfafval per dag oppakt, het zwerfafval probleem niet meer zou bestaan. Daarom vroeg Peter Smith mensen om slechts één plastic flesje van de straat op te rapen en naar zijn werkplaats te sturen. Hij ontving 100.000 plastic flessen – die in totaal 2500 kilo plastic vormen. Smith transformeert deze enorme hoeveelheid zwerfafval in een kunstwerk. Dit kunstwerk zal alles te maken hebben met ‘the power of one’.

“Het zal weer een paard van Troje zijn, maar deze keer zal een geheim leger worden verborgen. Het leger bestaat uit kinderen die we vooraf zullen informeren over het verhaal achter het standbeeld. We voorzien hen van voldoende munitie in de vorm van argumenten voor hun ouders over waarom het belangrijk is om elke dag slechts één stuk afval op te rapen. Een van de belangrijkste argumenten zal zijn: je doet het uit liefde voor je kinderen. Het idee is dat het kunstwerk door Nederland reist langs alle grote steden.”

The power of one
The power of one

Het doel

De vorm van het kunstwerk wordt een moeder die haar baby borstvoeding geeft. Dit om mensen bewust te maken van het feit dat plastic afval in onze voedselketen terechtkomt. De intentie van het kunstwerk is om een ​​mentaliteit te veranderen die niet alleen het probleem van plastic afval veroorzaakt, maar ook de hele kwaliteit van leven op onze planeet beïnvloedt.

“Het is moeilijk om de CO2-uitstoot van je buurman terug te brengen of om ervoor te zorgen dat hij minder vlees eet. Maar het is heel makkelijk om een ​​stuk afval op te ruimen dat iemand anders heeft laten vallen. Als slechts 25% van de Nederlanders dit zou doen, zouden we ongeveer 250 miljoen euro besparen – het bedrag dat we momenteel uitgeven aan ambtenaren die zwerfvuil opruimen. Het belangrijkste voor mij is echter dat mensen zich realiseren dat hun kleine acties een impact hebben. Dat is wat ik de noem: the power of one.”

The power of one

Het grootste 3D-geprinte beeld ter wereld

Het kunstwerk van Peter Smith zal niet zomaar een kunstwerk zijn, het wordt het grootste 3D-geprinte standbeeld ter wereld. Drie keer raden wie dit kunstwerk print. Jep, dat zijn wij! Ongeveer een jaar geleden begonnen we met het printen van de eerste stukken. De Plastic Madonna wordt 12 meter lang, dus we printen haar in afzonderlijke delen. We zijn begonnen met de voeten, hierboven afgebeeld. Zodra alle stukken met elkaar zijn verbonden, zal de Plastic Madonna door heel Nederland reizen. In elke grote stad zal Peter Smith lezingen en evenementen organiseren. Wil je deel uitmaken van dit project en meer weten over ‘the power of one’? Kijk op de website.

vanPlestik X Better Future Factory

We doen niets liever dan samenwerken met gelijkgestemde bedrijven. Dit keer sloegen we de handen ineen met ontwerpstudio Better Future Factory. Net als wij specialiseren zij zich in het omzetten van afval in nieuwe producten. Samen hebben we een reeks objecten gemaakt voor AVR – een bedrijf dat restafval recycled.

vanPlestik X Better Future Factory

The Better Future Factory staat bekend om hun product New Marble, gelanceerd in 2017. Dit zijn tegels met een marmer uiterlijk, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. In hetzelfde jaar lanceerden ze het verpakkingsontwerp voor duurzaam parfum RUIK. Daarnaast maakten ze eetstokjes van plastic verzameld uit de oceaan. Kijk op de website voor meer informatie over hun werk.

New Marble

Ons samenwerkingsproject begon in het hoofdkantoor van de Better Future Factory, waar de ontwerpen werden gemaakt. Daarna brachten wij de ontwerpen tot leven met onze 3D-printer. De verschillende objecten die we hebben gemaakt, krijgen een plek in een showroom bij AVR. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het omzetten van restafval in energie en grondstoffen voor huishoudens en bedrijven. In de showroom zullen onze meubels worden omringd door objecten die zijn gemaakt door andere circulaire ontwerpers.

vanPlestik X Better Future Factory
vanPlestik X Better Future Factory

Geïnspireerd door de bron van het materiaal, is éen van de objecten een tafel in de vorm van verschillende plastic flessen. Het tafelblad is gemaakt van gerecycled glas. Onder de objecten zijn ook een laptop standaard, een lessenaar en verschillende krukken. De krukken hebben een speciaal verhaal, de bovenkant is gemaakt door ontwerpstudio PLANQ. Als onderdeel van hun project Rezign, zetten ze oude spijkerbroeken om in een nieuw materiaal. Zowel comfortabel als circulair – wat wil je nog meer?

vanPlestik X Better Future Factory X PLANQ

Conclusie: een succesvolle samenwerking waarvan we hopen dat er nog veel meer zullen volgen. Houd deze jonge mede-pioniers in de gaten!

Dit is hoe Fairphone de smartphone industrie van binnenuit verandert

Eerlijke(re) telefoons te maken, dat is de missie van Fairphone. Als Circular Innovation Lead weet Miquel Ballester alles over hoe je impact kunt maken. Wij interviewde hem over zijn rol bij Fairphone, ambities en toekomstplannen.

De missie van Fairphone

Je bent vrijwel vanaf het begin bij Fairphone betrokken geweest. Wat maakt Fairphone volgens jou zo uniek?

We zijn een sociale onderneming en we zijn geboren vanuit de behoefte om sociale en ecologische veranderingen in de elektronica-industrie te stimuleren – door de ontwikkeling van ons eigen product. Dit maakt onze projecten heel tastbaar. Wat ons uniek maakt, is de impact die we hebben met deze aanpak: duurzaamheid is geen bijzaak, het is de kern van wat we doen.

Je bent de circulair innovatieleider bij Fairphone. Wat houdt jouw rol in?

Ik maak deel uit van het Value Chain Innovation-team. We zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen en samenwerkingen om impact te maken in de elektronica-industrie. Mijn focus binnen het team is alles wat te maken heeft met de overgang naar de circulaire economie. Dit omvat niet alleen recycling, maar ook het ontwerp en de levensduur van ons product. Zo hebben we bijvoorbeeld een project in Ghana opgezet, waarbij we oude telefoons verzamelden en recycleden.

Miquel Fairphone

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Ik ben een vroege vogel, dus ik ben meestal al om 07:30 uur op kantoor. Als er niemand in de buurt is, kan ik me het beste concentreren. Ik schrijf briefings voor nieuwe projecten of doorloop bijvoorbeeld mijn e-mails. Vanaf 9.00 uur komen mijn collega’s binnen en zijn er meestal vergaderingen gepland. In onze wekelijkse teambijeenkomst bespreken we onze projecten en de uitdagingen die daarbij horen. Binnen het Value Chain Innovation-team hebben we allemaal onze eigen specifieke onderwerpen – waardoor we van elkaar kunnen leren. En omdat we altijd op zoek zijn naar samenwerkingen met externe experts, heb ik ook vergaderingen buiten de deur.

Tijdens de lunch komt het hele Fairphone-team samen. Er werken in totaal 70 mensen op ons hoofdkantoor en het is heel leuk om iedereen te zien mixen tijdens de lunch. ’s Middags probeer ik niet teveel vergaderingen te hebben. Ik heb weer wat focus tijd en maak het werk af dat ik die dag moet doen voordat ik om 16.00 uur het kantoor verlaat. Ik woon in Rotterdam, dus ik heb 40 minuten reistijd. ‘S avonds ga ik sporten en besteed ik veel tijd aan koken, misschien wel te veel tijd (lacht).

De missie van Fairphone

Net zoals het voor ons is, is recycling van materialen een belangrijk onderdeel van jouw werk. Hoe benadert Fairphone dit?

Wij geloven in een circulaire economie en werken aan de integratie van meer gerecyclede materialen in onze telefoons. Realistisch gezien hebben we echter ook altijd nieuwe materialen nodig. Daarom zal mijnbouw een deel van de supply chain blijven. Maar wanneer we nieuwe materialen gebruiken, zorgen we ervoor dat ze in de juiste omstandigheden worden verkregen. We werken momenteel samen met Solidaridad en Unicef ​​aan een project in Oeganda. Dit project gaat over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de mijnen. Op dit moment focussen we op lonen, gezondheid en veiligheid. In de toekomst zullen we blijven werken aan nieuwe materialen en tegelijkertijd de gemeenschappen die van mijnbouw leven blijven ontwikkelen. We willen een voorbeeld zijn voor verandering in de regio’s die dit het meest nodig hebben.

Terugkijkend op wat jullie bereikt hebben, wat is er zo bijzonder aan Fairphone 2?

Fairphone 2 is de eerste modulaire smartphone in de industrie. We hebben het model modulair gemaakt, omdat we willen dat mensen onze telefoons voor een lange periode kunnen gebruiken. Veel langer dan de periode van twee jaar waarin de gemiddelde smartphone mee gaat. Dit ontwerp maakt het een stuk eenvoudiger om afzonderlijke delen van de telefoon te repareren. Het is mogelijk om een ​​telefoonscherm te veranderen zonder gereedschap, bijvoorbeeld – binnen een minuut. En het heeft ook veel voordelen voor recycling, zoals dit project met vanPlestik aantoont.

De missie van Fairphone

De community van Fairphone is van grote waarde voor het bedrijf, kun je daar wat meer over vertellen?

We zijn erg dankbaar voor onze community, ze hebben veel geduld met ons gehad. Een groot deel is erg betrokken bij wat we doen. We nemen hun ideeën en klachten heel serieus, want uiteindelijk helpen ze ons te groeien.

Tot onze community behoren niet alleen onze klanten, maar ook onze medewerkers en partners die onze doelen en ambities delen. Ze zijn vaak een essentiële bron van kennis over waar we uit kunnen putten.

Waarom zijn Fairphone en vanPlestik volgens jou een goede match?

We vinden de benadering tot recycling die vanPlestik heeft te gek! Het gebruik van afvalmateriaal dat anders zou worden weggegooid is iets dat ons erg aanspreekt. Vaak wordt plastic afval in consumentenelektronica verbrand. We wilden het plastic afval dat we als bedrijf hebben goed gebruiken, dus we zijn erg blij met deze samenwerking.

vanPlestikXFairphone

Wat zijn de plannen voor het komende jaar?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe projecten. Op productniveau zijn we ook voortdurend aan het uitvinden. We werken momenteel aan een nieuw product. Helaas kunnen we daar nog niet te veel details over delen, we zitten nog in de ontwikkelingsfase… stay tuned!

Daarnaast willen we Fairphone als service aanbieden. In samenwerking met Circular Economy doen we momenteel een pilot voor bedrijven. Het doel is om de levenscyclus van ons product te verlengen, omdat we hebben gezien dat heel weinig telefoons bij ons terugkomen. Als de telefoons na gebruik worden geretourneerd, is het eenvoudiger om ze op te knappen of te recyclen.

Welke verandering hoopt Fairphone in de branche te brengen?

We hopen dat op een dag, de hoeveelheid gerecycled materiaal een onderwerp wordt om te overwegen bij het kopen van nieuw een product. Of het nu een smartphone, broodrooster of wasmachine is. Om dit mogelijk te maken, moeten we het goede voorbeeld geven. Wij geloven dat de beste manier om de industrie te veranderen is om er deel van uit te maken. Door telefoons te maken, creëren we een markt voor eerlijkere elektronica en openen we de distributieketen. Daarnaast creëren we een positieve impact en bouwen we nieuwe relaties op tussen mensen en hun producten.

We kunnen niet wachten om meer over deze samenwerking te delen! Houd onze sociale media in de gaten om op de hoogte te blijven.

Dit maakt elke Wavy Table uniek

Net zoals geen enkele golf in de oceaan hetzelfde is, is elke Wavy table uniek in zijn vorm. Deze bijzettafel gemaakt van verpakkingsmateriaal, is gemaakt met een speciale techniek. De Wavy Table is een zogenaamd parametrisch ontwerp. Het biedt ons de mogelijkheid om het ontwerp digitaal aan te passen voordat het wordt afgedrukt. Klinkt ingewikkeld? Valt best mee.

Elke Wavy Table is uniek

In een tijdperk van massaproductie zoeken consumenten iets unieks voor in huis. De Wavy Table maakt dit op een hele efficiënte manier mogelijk. In tegenstelling tot verschillende recyclingmethoden zijn de opstartkosten voor een aangepast ontwerp laag. We kunnen het parametrische ontwerp digitaal aanpassen aan jouw wensen. Onze 3D-modellen zijn geprogrammeerd met aanpasbare schuifregelaars. Elke keer dat we produceren, passen we de schuifregelaars aan. Hierdoor verandert het 3D-model en wordt elke keer een ander ontwerp geëxporteerd. Met andere woorden, geen enkele Wavy Table is hetzelfde.


Niet alleen is elke Wavy Table uniek, het ontwerp is volledig circulair. Stel dat je na een aantal jaren de Wavy Table beu bent. Geen probleem. We kunnen met hetzelfde materiaal een nieuw ontwerp maken. Alles wat jij hoeft te doen is de Wavy Table terug naar onze werkplaats brengen. Hier kunnen we het materiaal opnieuw schredden en omtoveren in een gloednieuw meubelstuk.

Wil jij een eigen unieke Wavy Table? Klik hier om naar onze webshop te gaan.

Vacature Content creator / Media & Communicatie stagiair(e)

vanPlestik zoekt een enthousiaste content creator / media & communicatie stagiair(e) met talent voor fotografie.


Tijdens deze stage werk je aan externe communicatie in tekst en beeld voor diverse projecten van vanPlestik. In een korte tijd leer je veel over het werken in een klein maar ambitieus bedrijf en zie je van dichtbij hoe onze producten en projecten tot stand komen. Je werkt in een dynamisch, klein en hecht team en krijgt veel verantwoordelijkheid en natuurlijk de nodige begeleiding. 

JIJ:


Bent helder in communiceren en weet een idee om te zetten naar concrete communicatie uitingen. Je kan uitnodigende en vlotte teksten schrijven en hebt ervaring in het maken van beeld / fotografie / grafisch ontwerpen. Je draagt zorg voor de communicatie­uitingen van vanPlestik en het opzetten van social media activiteiten. Je helpt met het bedenken, opzetten en uitvoeren van (online) marketing & promotieactiviteiten. Daarnaast help je bij het voorbereiden van workshops en events en ondersteun je op de werkvloer waar nodig. 

Je draagt bij aan: 
 • Awareness 
 • Social media / content creation 
 • Nieuwsbrief / flyers 
 • Updates website 
 • Events 
 • Presentaties 
Functie­eisen 
 • Je volgt een opleiding/hebt een opleiding gevolgd in de communicatie, marketing en/of digitale media. 
 • Je bent goed in woord en in geschrift. 
 • Je hebt ervaring met fotografie, bij voorkeur productfotografie 
 • Talent voor visuele media 
 • Beschikt over basisvaardigheden in Microsoft Office en bij voorkeur Adobe. 
 • Je houdt van aanpakken en hebt een proactieve instelling. 
 • Je hebt affiniteit met (plastic) recycling 
WIJ:


Plastic afval zorgt wereldwijd voor grote problemen voor mens en natuur. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht gegeven aan het apart inzamelen van plastic afval. Nog veel te weinig van dit afval zien we weer terug in nieuwe producten. Bij vanPlestik hebben we een 3D printer ontwikkeld en gebouwd die plastic afval als grondstof gebruikt. Op die manier maken we het lokaal recyclen van plastic mogelijk. In Nederland zetten we plastic afval on­demand om in unieke, hoogwaardige en betaalbare objecten zoals meubels en onderdelen voor de lokale industrie. We zijn een jong bedrijf met een missie: mooie circulaire producten ontwikkelen, mensen bewust maken van het plastic afval probleem en zoveel mogelijk plastic afval redden uit de verbrandingsoven. vanPlestik is gevestigd in Amsterdam en werkt samen met bedrijven als Brouwerij de Prael, Awakenings, Hema, Ikea en Gemeente Amsterdam. 

Wil je bijdragen aan onze missie? Neem contact op met roos@vanplestik.nl Stuur een korte motivatie, CV en portfolio en laat weten wanneer je wil starten met de stage. Vragen? Bel Roos op 06­-30064962.

HEMA maakt stap naar zero waste

Met gepaste trots presenteerden we al eerder onze nieuwe samenwerkingspartner: HEMA. Het bedrijf heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Zo werd eerder dit jaar aangekondigd dat HEMA vanaf 2020 geen plastic wegwerpproducten meer zal verkopen. Maar waarom is het eigenlijk zo’n belangrijk topic voor het bedrijf? En wat zijn de plannen voor de toekomst? We vroegen het Innovation manager Fabeel Butt.

Om te beginnen, hoe is jouw interesse in duurzaamheid ontstaan? En hoe heeft dat je geleid tot waar je nu bent op carrière gebied?

Die interesse is ontstaan tijdens mijn studie International Business. Ik heb toen een minor gedaan in Zuid Korea waar ik een aantal vakken volgde over globalisatie. Ik merkte hoe oneerlijk de handelsketens zijn verdeeld en daar wilde ik meer onderzoek naar doen. Dat heb ik gedaan bij Fairtrade. Na m’n stage kreeg ik daar een baan aangeboden en heb ik er vijf jaar gewerkt. Als business development manager heb ik veel samengewerkt met partners zoals Tony’s Chocolonely en Ben & Jerry’s.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik op een ander niveau impact zou kunnen maken door bij een merk of retailer zelf aan de slag te gaan. Daar was meer mogelijkheid om beleid en strategie te beïnvloeden. Dat heb ik een korte periode gedaan bij de Lidl. Vrij snel daarna kwam HEMA op mijn pad en nu werk ik hier alweer bijna drie jaar.

Wat is er zo leuk aan het werken voor HEMA?

HEMA heeft een jong, dynamisch team. Er is binnen het bedrijf veel mogelijk. Als je kansen ziet voor nieuwe samenwerkingen kun je zelf initiatief tonen. Samenwerkingen met Too Good To Go en de Voedselbank bijvoorbeeld, zijn projecten die ik mede heb opgezet. Ook de samenwerking met vanPlestik is daar een voorbeeld van.

HEMA & Too Good To Go (beeld via HEMA.nl)

Onlangs ben je gewisseld van rol binnen HEMA. Wat is er veranderd bij het switchen van Sustainabilty manager naar Innovation manager?

Als Sustainability manager was ik verantwoordelijk voor het grondstoffen- en materialenbeleid en de implementatie daarvan. Nu ben ik onderzoek aan het doen naar nieuwe business modellen. Daar komen veel vragen bij kijken. Bijvoorbeeld: wat zouden de klanten van de toekomst willen? En hoe kan HEMA daarop anticiperen en inspelen? Veel van deze innovaties hebben raakvlakken met duurzaamheid. Daarom valt innovatie dan ook binnen een breder team bij HEMA: team Innovation and Sustainability.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit voor jou?

We werken op dit moment met een kernteam aan een innovatie project. Dit team bestaat onder andere uit interne experts op het gebied van digitale innovatie, nieuwe diensten en duurzaamheid. Plus daarnaast een extern bureau. Als er expertise nodig is van bepaalde afdelingen, vragen we die erbij. Het kernteam is verantwoordelijk voor het neerzetten van een gevalideerd concept en uiteindelijk een succesvolle pilot voor HEMA. Momenteel werken we aan het opzetten van een dienst om jonge ouders te ontzorgen. Neem alvast een kijkje op lab.hema.nl

Waarom is duurzaamheid zo’n belangrijk topic voor HEMA?

Als retailer hebben we een bepaalde verantwoordelijkheid. We willen weten waar onze producten vandaan komen en met welke grondstoffen ze zijn gemaakt. Daarnaast krijgen we van klanten ook steeds meer vragen. Bijvoorbeeld op het gebied van plastic gebruik. Ik vind dat we daar een goed antwoord op moeten hebben.


Roestvrijstalen rietjes
(beeld via HEMA’s Instagram)


Recentelijk heeft HEMA aangekondigd vanaf 2020 alle plastic wegwerpproducten te vervangen voor duurzamere alternatieven. Best een rigoureus besluit. Hoe kwam dit tot stand?

Ten eerste wordt het in 2021 wetgeving. Toch vonden wij dat het sneller moest. Na onderzoek binnen het bedrijf besloten we dat we een jaar eerder om te gaan. We hebben een doelstelling gezet voor negen assortimentsgroepen en we zijn op de goede weg om dit te gaan halen.


Waarom zijn HEMA en vanPlestik een goede match, volgens jou?

“We denken allebei in mogelijkheden. Ik vind het mooi dat vanPlestik de markt al een stap voor is als het gaat om circulariteit en het aantonen dat afval als waardevolle grondstof kan dienen voor een nieuw product.”

vanPlestik denkt mee met bedrijven in het neerzetten van een business case die voor beiden werkt. Voor vanPlestik een goed leerproces dat ook rendabel is en voor HEMA een betaalbaar alternatief voor conventioneel plastic. En we zitten natuurlijk allebei in Amsterdam Noord!

Kan je iets meer vertellen over hoe onze samenwerking tot stand kwam?

Het eerste waar ik mee aan de slag wilde gaan is dat het HEMA Support Office een hoofdkantoor zou worden met een zero waste policy. Op dit moment scheiden we het afval nog niet goed genoeg. Daar hebben we samen met vanPlestik een oplossing voor gevonden. Nu is de volgende stap; een verandering aanbrengen in de mindset van mijn collega’s.

HEMA Support Office (beeld via ndsm.nl)

Wat zijn HEMA’s plannen op het gebied van duurzaamheid voor de rest van 2019?

Komende zomer gaan we een aantal introducties doen van producten gemaakt van gerecycled plastic. Daarnaast komen er een aantal lanceringen aan op het gebied van food, zoals veganistische opties. Verder gaan we op het gebied van verpakkingen verduurzamen, die zullen steeds vaker gemaakt zijn van gerecycled plastic in plaats van conventioneel plastic.

Als je mag dromen, wat heeft HEMA dan over 10 jaar bereikt op het gebied van duurzaamheid?

Over tien jaar hebben we grote stappen gezet op het gebied van circulariteit en zijn we een stuk verder met het verduurzamen van onze producten. Op dit moment worden er producten gemaakt, gebruikt en vervolgens niet gerecycled. Er gaat dus eigenlijk materiaal verloren. In de toekomst zullen we steeds meer grondstoffen van de producten die we verkopen terughalen. Het doel is hierbij een minimale impact hebben op het klimaat en uiteindelijk ook positief bijdragen aan de samenleving en de milieuproblematiek.

Benieuwd hoe onze samenwerking met HEMA er precies uit gaat zien? Houdt onze social media dan in de gaten! 

Jouw plastic afval waardeloos? Volgens onze experts niet!

De eerste Expert meet-up was een groot succes. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met onderzoeksinstituut de Waag als onderdeel van de Social Tech Tour. Het was de eerste meet-up in de reeks van evenementen in het kader van ons onderzoekstraject ‘vanPlestik, je eigen plastic.’

Vanuit de hele stad waren experts op het gebied van circulair design samen gekomen om ideeën uit te wisselen. Onder de experts waren Fabeel Butt (HEMA), Bob Vos (Polimeer) en Charissa Koolen (Kennis Instituut Duurzaam Verpakken). De eerste editie stond in het teken van de vraag:

hoe maximaliseer je de impact van kleine duurzame initiatieven zoals vanPlestik?

De waarde van plastic

Nadat alle experts waren binnengedruppeld opende Socrates Schouten, head of Commons Lab van de Waag, de avond met een korte introductie over de Social Tech Tour.  Nadat Socrates zich had voorgesteld was het tijd voor de rest van de groep om kort iets over zichzelf te vertellen. Niet alleen moesten alle experts hun naam en hun functie delen maar ook het enige plastic voorwerp dat ze nooit in de schredder bij vanPlestik zouden gooien. Zo zou Nout bijvoorbeeld nooit een kleine plastic dinosauriër wegdoen die hij van zijn vriendin kreeg tijdens één van hun eerste dates. Zo zie je maar, plastic is niet alleen een wegwerpmateriaal maar kan wel degelijk van waarde zijn voor mensen.Van een slecht idee naar een geniaal plan

Na deze introductie vervolgde Nout met een uitleg over het ontstaan van vanPlestik en het project ‘vanPlestik, je eigen plastic’. Daarna zorgde Sam voor een rondleiding door de werkplaats. Hierbij konden de aanwezige experts zien hoe het 3D printen in zijn werk gaat en hun prangende vragen stellen. Na de rondleiding was het tijd om aan de slag te gaan met een brainstorm. De experts werden verdeeld in drie groepen. Elke groep stelde een probleemstelling op vanuit een andere invalshoek: longterm partnerships, (circular) business modelling of communication / awareness.

Onder het genot van een biertje bepaalde elke groep hun eigen probleemstelling. Vervolgens gingen de experts te werk vanuit de reversed brainstorm techniek. Binnen deze techniek wordt er niet gekeken naar oplossingen voor een probleem maar worden er ideeën bedacht om het probleem te verergeren. Hierdoor ontstaan er absurde plannen en wordt de creativiteit van de deelnemers geprikkeld. Door middel van korte schetsen van tien seconden kwam iedere groep tot hun “slechtse idee”. Vervolgens werd dit idee omgebouwd tot een goed idee dat gepitcht werd aan de hele groep.


En, met welke geniale plannen kwamen de experts?

Laten we even terugkomen op de centrale vraag van de avond; ‘hoe maximaliseer je de impact van kleine duurzame initiatieven als vanPlestik?’ Door de input van de experts zijn we een stukje dichter bij het beantwoorden van deze vraag gekomen. Zo kwam de groep communication / awareness bijvoorbeeld tijdens de brainstorm tot de conclusie dat “iemand op de hoek van de straat neer zetten die mensen toeschreeuwt dat plastic van grote waarde is” een slecht idee is. Dit omdat er natuurlijk niet een erg groot en afgebakend publiek mee kan worden bereikt. Het idee werd dan ook omgebouwd tot het plan dat wél realistisch is. De experts uit deze groep raden vanPlestik aan samenwerkingen aan te gaan met partners met een groot bereik. “Ga aan de slag met het creëren van interactieve campagnes” was hun advies. Misschien wel gericht op kinderen, want dat zijn immers degenen die de toekomst zullen bepalen.

Verder kwam de groep longterm partnerships met het idee voor een consumenten loyalty programma om meer interactie te creëren met de klant. Hierbij zouden consumenten of bedrijven hun afval aan kunnen dragen bij vanPlestik en in ruil daarvoor gerecyclede producten kunnen krijgen, gemaakt van hun afval. Genoeg stof tot nadenken voor ons dus!

Expert meet-up bijwonen?
De experts hebben ons met hun input geïnspireerd. Met de nieuwe inzichten die we hierdoor hebben gekregen gaan we zeker aan de slag. We hebben nu al zin in de volgende Expert meet-up, die in juni plaatsvindt. Wil je erbij zijn? Houdt dan onze social media kanalen in de gaten voor de details.

‘vanPlestik, je eigen plastic’  is een project mede mogelijk gemaakt door: Stichting Afvalfonds, Stichting DOEN, KIDV, RWS, Polymer Science Park en Gemeente Amsterdam. 

vanPlestik, je eigen plastic – Expert meet up #1: IMPACT

vanPlestik, je eigen plastic – Expert meet-up #1: IMPACT

Tijd: Donderdag 28 februari 2019 – 19:00 – 21:00

Locatie: vanPlestik, Hamerstraat 2, 1021 JV Amsterdam

Plastic afval zorgt wereldwijd voor grote problemen voor mens en natuur. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht gegeven aan het apart inzamelen van plastic afval. Nog veel te weinig van dit afval zien we weer terug in nieuwe producten.

Bij vanPlestik hebben we een 3D printer ontwikkeld en gebouwd die plastic afval als grondstof gebruikt. Op die manier maken we het lokaal recyclen van plastic mogelijk. In Nederland zetten we plastic afval on-demand om in unieke, hoogwaardige en betaalbare objecten zoals meubels en onderdelen voor de lokale industrie.

We zijn een jong bedrijf met een missie: mooie circulaire producten ontwikkelen, mensen bewust maken van het plastic afval probleem en zoveel mogelijk plastic afval redden uit de verbrandingsoven.

Kennis delen

vanPlestik is gestart met een ontwerpend onderzoekstraject van anderhalf jaar. vanPlestik zal met het bedrijfsleven een nieuw model ontwikkelen voor het omzetten van plastic afvalstromen naar waardevolle, circulaire producten.

Om onze onderzoeken te delen en te blijven leren van andere bedrijven organiseren we drie expert meet-ups en drie presentaties. Elke editie wordt er een specifiek probleem/onderwerp besproken met experts uit het vakgebied. De expert meet-ups worden samen met onze partners georganiseerd.

De expert-meet-up

Identify the right communication strategy that incentivizes other producers to adopt vanPlestiks innovative plastic waste strategy.

In de eerste editie praten we over de volgende vraag: Hoe maximaliseer je de impact van kleine duurzame initiatieven als vanPlestik?

– Het verhaal van één enkel geprint object doorloopt een hele cyclus (van afval naar product), hoe kan je dit hele verhaal delen met consumenten, klanten en producenten en zo bewustwording teweegbrengen?

– Hoe deel je kennis op een duurzame manier en hoe kan je opschalen, welke circulaire (businessmodellen zijn er mogelijk?

– Hoe ga je van eenmalige projecten met partners naar een duurzame samenwerking?

Praat mee!

Deze expert meet-up vindt plaats op onze vanPlestik locatie in Amsterdam Noord en wordt georganiseerd in samenwerking met Waag en Amsterdam Smart City (als onderdeel van de Social Tech Tour).

Deze meet-up is specifiek bedoelt voor experts die zich bezig houden met o.a. plastic recycling, circulaire modellen, social tech hubs e.a.

MELD JE HIER AAN! (gratis)

Voertaal: Engels

Beperkt aantal plaatsen: 20 stuks

De expert-meet-up wordt georganiseerd in het kader van het Project vanPlestik, je eigen plastic  en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Afvalfonds, Stichting DOENKIDVRWS en Polymer Science Park.

Start Project: vanPlestik, je eigen plastic

vanPlestik is van start gegaan met een onderzoeksproject waarvoor we anderhalf jaar zullen uittrekken. Tijdens dit project zullen we met het bedrijfsleven een nieuw model ontwikkelen voor het omzetten van plastic afvalstromen naar waardevolle, circulaire producten.

We streven naar een duurzaam systeem waarin de afvalstroom via vanPlestik kan worden omgezet tot producten die bijdragen aan een circulaire samenleving. Als testcases onderzoeken wij met partnerbedrijven (zoals HEMA en Conscious Hotels) welke reststromen plastic wij kunnen omzetten naar nieuwe waardevolle producten. Van de reststromen plastic maken we nieuwe producten voor in het interieur of in de winkel. Het printen met diverse plasticsoorten is een complexe technische uitdaging waarin we nieuwe combinaties onderzoeken tussen de printtechniek en de eigenschappen van het plastic.

Onze uitdagingen:
 • Ontwikkeling van een circulair model waarin de afvalstroom kan worden omgezet tot producten die bijdragen aan een circulaire samenleving.
 • Nieuwe samenwerkingsmodellen met bedrijven realiseren, logistiek en infrastructuur hiervoor optuigen.
 • Showcases creëren hoe je als bedrijf kunt bijdragen aan de circulaire economie, door je eigen afval om te zetten in nieuwe nuttige producten.
 • Nieuwe printtechnieken ontwikkelen zodat ook kan worden geprint met andere soorten plastics, die veel voorkomen in het plastic afval (PET/PE/PP).
 • Bedrijven en consumenten inspireren om deel te nemen aan de circulaire economie.
Meedoen of meedenken?

Om onze onderzoeken te delen en te blijven leren van andere bedrijven organiseren we drie expert meet ups en drie presentaties. Elke editie wordt er een specifiek probleem/onderwerp besproken met experts uit het vakgebied. De expert meet ups worden samen met onze partners georganiseerd. Wees welkom om mee te praten en kennis te delen!

Het Project vanPlestik, je eigen plastic wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Afvalfonds, Stichting DOEN, KIDV, RWSPolymer Science Park en Gemeente Amsterdam.