Remastered – Een collectie van gerecyclede CD’s

Remastered – Een collectie van gerecyclede CD’s

Onderzoek – Hergebruik afgedankte CD’s

Bij plastic afval denken we al snel aan plastic verpakkingen en wegwerpproducten. Om een volledig circulaire economie te bereiken moeten we echter ook een oplossing vinden voor sterke, langdurig gebruikte plastic producten die uiteindelijk hun waarde verliezen en bij het afval belanden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn CD’s. Deze plastic schijfjes hadden ooit een grote praktische en emotionele waarde, maar worden nu op grote schaal weggegooid. Daar kunnen we iets mee! In samenwerking met Emmaus kringloopwinkels, van der Hoevenkliniek, The Good Plastic Company, Cantor en Searious Business zijn we een onderzoeksproject gestart om een oplossing te vinden voor deze waardevolle afvalstroom.

Er worden nog steeds dagelijks vele CD’s ingeleverd bij kringloopwinkels. We hebben 9 vestigingen van Emmaus bereid gevonden om de CD’s die niet meer verkocht kunnen worden apart te houden. Deze CD’s worden naar de van der Hoevenkliniek gebracht, waar de CD’s uit elkaar worden gehaald. De verschillende afvalstromen worden hier gesorteerd: de CD zelf, het transparante hoesje, de zwarte of gekleurde inlays en het boekje. Deze afvalstromen worden in de werkplaats van de van der Hoevenkliniek versnipperd. De plastic snippers dienen vervolgens als grondstof voor de machines van vanPlestik en The Good Plastic Company. Gedurende dit project zijn door vanPlestik drie verschillende producten ontworpen die de waarde van dit materiaal laten zien.

Remastered: 3 producten van gerecyclede CD’s

Wandlamp van gerecyclede CD hoesjes, gemaakt met een 3D-printer

Compact Sun

Het eerste product is de Compact Sun. Deze wandlamp is 3D-geprint van gerecycled CD hoesjes. De kleine imperfecties in het materiaal zorgen voor een bijzondere gloed op de achterwand.

Lees meer over de Compact Sun in de webshop.

Clutch Table

Voor deze salontafel zijn de technieken van vanPlestik en The Good Plastic Company gecombineerd. Het tafelblad is gemaakt door The Good Plastic Company van CD hoesjes vermengd met CD’s of inlays. Er zijn verschillende stijlen en kleuren tafelbladen verkrijgbaar.

Het onderstel van de Clutch Table is 3D-geprint door vanPlestik, en is gemaakt van de inlays waar CD’s in vastgeklikt worden.

De Clutch Table komt binnenkort beschikbaar in onze webshop!

Staande lamp van gerecyclede CD hoesjes en inlays close-up

Abby lamp

We geven je graag alvast een kleine sneak-peak naar het laatste product! Dit product is nog in ontwikkeling, maar we hopen snel meer te kunnen delen!

Dit project is een samenwerkingsverband van Emmaus de Bilt, The Good Plastic Company, Cantor en vanPlestik. Het project is begeleid door Searious Business en deels gefinancierd door RvO Circulaire Ketenprojecten.