HEMA – Afvalscheidingsbakken van oude winkeldisplays

HEMA – Afvalscheidingsbakken van oude winkeldisplays

Make-up displays en versnipperd gerecycled plastic

Een unieke afvalstroom

In 2019 zijn alle make-up displays in de winkels van HEMA vervangen. Dat betekent dat er ruim 2000 kilo aan plastic afval vrij kwam. Het type plastic van de displays (ABS) wordt in Nederland nauwelijks gerecycled. Omdat de displays apart zijn ingezameld, hebben we deze afvalstroom toch kunnen verwerken. Daardoor heeft HEMA nu maar liefst 35 afvalscheidingsbakken op het hoofdkantoor, gemaakt van hun eigen afval!

Afvalscheidingsbakken voor HEMA, gemaakt van gerecycled plastic van de oude make-up displays van HEMA. Er zijn vier afvalscheidingsbakken voor organisch afval, koffiebekers, plastic en overig afval.

Iedere afvalscheidingsbak zijn eigen kleur

Om een goede afvalscheiding te bewerkstelligen, moeten de vuilnisbakken voor verschillende afvalstromen goed te onderscheiden zijn. Daarom hebben we het witte plastic gemengd met gekleurd pigment. Zo is de groene bak voor het organisch afval, de blauwe bak voor de koffiebekertjes en de rode bak voor plastic afval. Het toevoegen van pigment heeft geen invloed op de eigenschappen van het materiaal. Op die manier zorgen we dat we het altijd nog een keer kunnen recyclen!

HEMA rode en witte afvalscheidingsbakken van gerecycled plastic

HEMA logo voor een HEMA afvalscheidingsbak

Deze afvalscheidingsstations zijn speciaal ontworpen en gemaakt voor HEMA. Omdat we dit duidelijk wilden laten zien, hebben we het HEMA logo in reliëf geprint op de zijkant van de witte en de rode afvalscheidingsbak. Op die manier maken we de afvalscheidingsstations écht HEMA.

Deksel van afvalscheidingsbak HEMA van gerecycled plastic

HEMA’s Innovation Lead over dit project

Voor dit project werkten we nauw samen met de Innovation Lead van HEMA, Fabeel Butt. Ben je benieuwd wat hij van onze samenwerking vond? Lees hier het interview met Fabeel!