Fairphone – van telefoonhoesje naar duurzaam krukje

Fairphone – van telefoonhoesje naar duurzaam krukje

Gerecycled plastic van telefoonhoesjes

Recyclen van telefoonhoesjes

Duurzaam telefoonmerk Fairphone kwam bij ons met een bijzondere vraag: “Kunnen jullie ook telefoonhoesjes recyclen waar stukjes metaal en siliconen op gelijmd zijn?” Ja dat kunnen wij! 

Fairphone zocht een oplossing voor het duurzaam verwerken van hun oude telefoonhoesjes. Op deze hoesjes was met metalen letters Fairphone achterop geschreven. En aan de binnenkant waren siliconenrandjes bevestigd om de telefoon te beschermen. Omdat aan elkaar vastgelijmde materialen niet makkelijk te scheiden zijn, waren de telefoonhoesjes door geen enkele recycler te verwerken.

Fairphone hoesjes voor recycling

Recyclen met 3D printers

Gelukkig zijn onze 3D printers juist gebouwd om dit soort afvalstromen te verwerken. Door een dikke printlijn te gebruiken, smelten we de stukjes metaal en siliconen gewoon in het product. Zodoende hebben we de telefoonhoesjes kunnen recyclen tot nieuwe zitmeubels voor in het Fairphone HQ, en flyer-houders voor beurzen en events. 

Lumbar loungestoel van gerecyclede telefoonhoesjes

Een kijkje in de keuken bij Fairphone

Tijdens dit project hebben nauw samengewerkt met Miquel Ballester, de Circular innovation lead van Fairphone? Benieuwd naar zijn ervaring? Lees dit interview met hem.

Tot slot is er ook nog een leuke film gemaakt waarin het hele project getoond wordt! Die zie je hier.

Wil je weten wat we kunnen maken van jouw plastic?