Dit is hoe Fairphone de smartphone industrie van binnenuit verandert

Dit is hoe Fairphone de smartphone industrie van binnenuit verandert

Eerlijke(re) telefoons te maken, dat is de missie van Fairphone. Als Circular Innovation Lead weet Miquel Ballester alles over hoe je impact kunt maken. Wij interviewden hem over zijn rol bij Fairphone, ambities en toekomstplannen.

Je bent vrijwel vanaf het begin bij Fairphone betrokken geweest. Wat maakt Fairphone volgens jou zo uniek?

We zijn een sociale onderneming en we zijn geboren vanuit de behoefte om sociale en ecologische veranderingen in de elektronica-industrie te stimuleren – door de ontwikkeling van ons eigen product. Dit maakt onze projecten heel tastbaar. Wat ons uniek maakt, is de impact die we hebben met deze aanpak: duurzaamheid is geen bijzaak, het is de kern van wat we doen.

Je bent de circulair innovatieleider bij Fairphone. Wat houdt jouw rol in?

Ik maak deel uit van het Value Chain Innovation-team. We zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen en samenwerkingen om impact te maken in de elektronica-industrie. Mijn focus binnen het team is alles wat te maken heeft met de overgang naar de circulaire economie. Dit omvat niet alleen recycling, maar ook het ontwerp en de levensduur van ons product. Zo hebben we bijvoorbeeld een project in Ghana opgezet, waarbij we oude telefoons verzamelden en recycleden.

Miquel Ballester Circular Innovation Lead Fairphone

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Ik ben een vroege vogel, dus ik ben meestal al om 07:30 uur op kantoor. Als er niemand in de buurt is, kan ik me het beste concentreren. Ik schrijf briefings voor nieuwe projecten of doorloop bijvoorbeeld mijn e-mails. Vanaf 9.00 uur komen mijn collega’s binnen en zijn er meestal vergaderingen gepland. In onze wekelijkse teambijeenkomst bespreken we onze projecten en de uitdagingen die daarbij horen. Binnen het Value Chain Innovation-team hebben we allemaal onze eigen specifieke onderwerpen – waardoor we van elkaar kunnen leren. En omdat we altijd op zoek zijn naar samenwerkingen met externe experts, heb ik ook vergaderingen buiten de deur.

Tijdens de lunch komt het hele Fairphone-team samen. Er werken in totaal 70 mensen op ons hoofdkantoor en het is heel leuk om iedereen te zien mixen tijdens de lunch. ’s Middags probeer ik niet teveel vergaderingen te hebben. Ik heb weer wat focus tijd en maak het werk af dat ik die dag moet doen voordat ik om 16.00 uur het kantoor verlaat. Ik woon in Rotterdam, dus ik heb 40 minuten reistijd. ‘S avonds ga ik sporten en besteed ik veel tijd aan koken, misschien wel te veel tijd (lacht).

Fairphone telefoonhoesjes

Net zoals het voor ons is, is recycling van materialen een belangrijk onderdeel van jouw werk. Hoe benadert Fairphone dit?

Wij geloven in een circulaire economie en werken aan de integratie van meer gerecyclede materialen in onze telefoons. Realistisch gezien hebben we echter ook altijd nieuwe materialen nodig. Daarom zal mijnbouw een deel van de supply chain blijven. Maar wanneer we nieuwe materialen gebruiken, zorgen we ervoor dat ze in de juiste omstandigheden worden verkregen. We werken momenteel samen met Solidaridad en Unicef ​​aan een project in Oeganda. Dit project gaat over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de mijnen. Op dit moment focussen we op lonen, gezondheid en veiligheid. In de toekomst zullen we blijven werken aan nieuwe materialen en tegelijkertijd de gemeenschappen die van mijnbouw leven blijven ontwikkelen. We willen een voorbeeld zijn voor verandering in de regio’s die dit het meest nodig hebben.

Terugkijkend op wat jullie bereikt hebben, wat is er zo bijzonder aan Fairphone 2?

Fairphone 2 is de eerste modulaire smartphone in de industrie. We hebben het model modulair gemaakt, omdat we willen dat mensen onze telefoons voor een lange periode kunnen gebruiken. Veel langer dan de periode van twee jaar waarin de gemiddelde smartphone mee gaat. Dit ontwerp maakt het een stuk eenvoudiger om afzonderlijke delen van de telefoon te repareren. Het is mogelijk om een ​​telefoonscherm te veranderen zonder gereedschap, bijvoorbeeld – binnen een minuut. En het heeft ook veel voordelen voor recycling, zoals dit project met vanPlestik aantoont.

Fairphone telefoon

De community van Fairphone is van grote waarde voor het bedrijf, kun je daar wat meer over vertellen?

We zijn erg dankbaar voor onze community, ze hebben veel geduld met ons gehad. Een groot deel is erg betrokken bij wat we doen. We nemen hun ideeën en klachten heel serieus, want uiteindelijk helpen ze ons te groeien.

Tot onze community behoren niet alleen onze klanten, maar ook onze medewerkers en partners die onze doelen en ambities delen. Ze zijn vaak een essentiële bron van kennis over waar we uit kunnen putten.

Waarom zijn Fairphone en vanPlestik volgens jou een goede match?

We vinden de benadering tot recycling die vanPlestik heeft te gek! Het gebruik van afvalmateriaal dat anders zou worden weggegooid is iets dat ons erg aanspreekt. Vaak wordt plastic afval in consumentenelektronica verbrand. We wilden het plastic afval dat we als bedrijf hebben goed gebruiken, dus we zijn erg blij met deze samenwerking.

Gerecycled plastic van telefoonhoesjes

Wat zijn de plannen voor het komende jaar?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe projecten. Op productniveau zijn we ook voortdurend aan het uitvinden. We werken momenteel aan een nieuw product. Helaas kunnen we daar nog niet te veel details over delen, we zitten nog in de ontwikkelingsfase… stay tuned!

Daarnaast willen we Fairphone als service aanbieden. In samenwerking met Circular Economy doen we momenteel een pilot voor bedrijven. Het doel is om de levenscyclus van ons product te verlengen, omdat we hebben gezien dat heel weinig telefoons bij ons terugkomen. Als de telefoons na gebruik worden geretourneerd, is het eenvoudiger om ze op te knappen of te recyclen.

Welke verandering hoopt Fairphone in de branche te brengen?

We hopen dat op een dag, de hoeveelheid gerecycled materiaal een onderwerp wordt om te overwegen bij het kopen van nieuw een product. Of het nu een smartphone, broodrooster of wasmachine is. Om dit mogelijk te maken, moeten we het goede voorbeeld geven. Wij geloven dat de beste manier om de industrie te veranderen is om er deel van uit te maken. Door telefoons te maken, creëren we een markt voor eerlijkere elektronica en openen we de distributieketen. Daarnaast creëren we een positieve impact en bouwen we nieuwe relaties op tussen mensen en hun producten.