Projecten

plastic recycling met 3D printers

Projecten

We werken graag samen met gelijkgestemde bedrijven om zo veel mogelijk impact te maken. Een samenwerking kan op verschillende manieren worden ingericht. Zo kunnen we samen op zoek gaan naar een bruikbare plastic afvalstroom en daar een custom product van maken. Wij kunnen ook zelf het plastic aanleveren. En heb je al iets gezien in onze webshop dat heel goed bij jouw bedrijf zou passen? We kunnen deze producten ook maken van jouw plastic afval.

Plastic recyclen tot afvalscheidingsbak HEMA

Van conceptueel ontwerp tot eindproduct

Heb je wel plastic afval, maar nog geen idee wat je ervan zou willen maken? Je kunt het volledige ontwerpproces aan ons overlaten. Wij werken eerst een conceptueel ontwerp uit en bespreken vervolgens welk product het beste bij jou en jouw organisatie past. Vervolgens werken wij het ontwerp zo uit dat we het kunnen realiseren met onze 3D printers. 

Ben je benieuwd wat wij zouden maken van jouw plastic afval?

Plantenstandaard gerecycled plastic

De Nederlandsche Bank

Bij de verhuizing van De Nederlandsche Bank kwamen er een heleboel oude blauwe postbakjes vrij. Deze postbakjes zijn gemaakt van polystyreen (PS), een materiaal waar wij graag mee werken.

DNB had de wens om van deze afvalstroom een nieuw product te maken voor in de publieke ruimtes van het nieuwe pand. We hebben de postbakjes gerecycled tot hoge plantenstandaarden waarvan de vorm is geïnspireerd op een stapel geldmuntjes.

Gerecycled plastic van telefoonhoesjes

Fairphone

Voor sommige klanten gebruiken we hun plastic afval om producten uit onze eigen collectie te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is het project dat we hebben gedaan voor Fairphone

Er zat een productiefout in de oude hoesjes van Fairphone, waardoor deze allemaal vervangen moesten worden. De onbruikbare hoesjes wilden ze graag recyclen, maar niemand kon met dit materiaal werken omdat de metalen Fairphone letters aan het plastic gelijmd zaten. Gelukkig wisten wij hier wel raad mee! 

Onze 3D printers kunnen namelijk ook met licht vervuild materiaal verwerken. Van de telefoonhoesjes hebben we deze vrolijke Delta’s gemaakt voor op het kantoor van Fairphone.

Meer weten? Kijk ook eens deze video over het project.

Plastic afval inzamelen in Dordrecht

PMD Boom in openbare ruimte

Maken jullie ook objecten voor buiten? Jazeker! Een leuk voorbeeld is deze PMD inzamelingsboom. Met dit bijzondere duurzame object worden de inwoners van Dordrecht aangemoedigd om hun plastic afval te scheiden. En zo’n aanmoediging moet dan natuurlijk ook gemaakt worden van plastic afval!

HEMA circulaire afvalscheidingsbak

HEMA

Alle make-up displays in de winkels van HEMA zijn vervangen. Hierdoor kwam er ruim 2000 kilo aan plastic afval vrij. Het type plastic van de displays (ABS) wordt nu nauwelijks gerecycled. Door de displays apart in te zamelen, hebben we deze afvalstroom toch kunnen verwerken tot een waardevol nieuw product. 

We hebben 35 afvalscheidingsstations gemaakt voor op het hoofdkantoor van HEMA. De afvalbakken zijn volledig gemaakt van gerecycled plastic. Met onze 3D printers kunnen we reliëf aanbrengen in een oppervlak. Met deze techniek hebben we het logo van HEMA op de afvalscheidingsbakken kunnen aanbrengen. 

We hebben het witte materiaal gekleurd met pigment om de groene, rode en blauwe afvalbakken te kunnen maken. Op die manier is het duidelijk dat er verschillende bakken zijn voor de verschillende typen afval. Zo stimuleren we de medewerkers van HEMA om nóg meer afval te scheiden en te zorgen voor een betere recycling.

Kunstwerken gemaakt met een 3D printer van gerecycled plastic

Kunstwerken voor Noor Nuyten

Deze 3D geprinte kunstwerken zijn gemaakt in opdracht van kunstenares Noor Nuyten. Ieder werk toont de bewegingen van elektroden op een telefoonscherm bij een actie. Geheel in stijl zijn deze duurzame kunstwerken gemaakt van oude elektronica behuizingen.

3D print in openbare ruimte

Spinozaroute armleuningen

De Spinoza route is een fietsroute door Amsterdam, waarbij deelnemers via een podcast informatie krijgen over de natuur in de stad, en de verhouding tussen mens en natuur. De route is vormgegeven door Vrijheid van Amsterdam. Tijdens de route markeren onze 3D geprinte armleuningen de verschillende stops. Zo kun je maar liefst 13 verschillende armleuningen terugvinden in Amsterdam!

CD recycling to new products

No CD to Waste

In dit project vormen we een keten met verschillende partners om afval van CDs een waardevolle nieuwe bestemming te geven. De oude CDs worden ingezameld door verschillende kringloopwinkels van Emmaus, onder leiding van Emmaus De Bilt. Vervolgens verwerken The Good Plastic Company en wij dit tot een nieuw product. Op dit moment zijn we nog bezig met het ontwerpen en testen van het eindproduct. Zeker is in elk geval dat het binnenkort verkrijgbaar zal zijn via Cantor!

Plastic Madonna kunstwerk van plastic afval

Stichting Klean – Plastic Madonna

Het kunstwerk zal 12 meter lang, en 4 meter hoog worden, en wordt geprint door vanPlestik. We printen dit in verschillende delen van ongeveer 1 meter. De losse delen worden vervolgens aan elkaar gesmolten.

Kunstenaar Peter Smith van Stichting Klean zamelt zwerfafval in. Om bewustwording van het plastic afvalprobleem te vergroten, werkt hij aan een heel groot kunstwerk van een liggende vrouw: de Plastic Madonna.

Omdat zwerfafval uit heel veel verschillende soorten plastics bestaat, krijgen we hulp van een recycler die het plastic sorteert en shred. Met onze 3D printers kunnen we namelijk maar één type plastic tegelijk verwerken. Zo werken we samen aan de vermindering van plastic (zwerf)afval!

Rabobank duurzame koffietafel gerecycled plastic

Rabobank Westland

Sommige klanten hebben geen plastic afvalstroom, maar willen toch een statement maken met een object van gerecycled plastic. Bij Rabobank Westland wilden ze de foyer wat extra glans geven met een duurzame koffietafel en twee kunstobjecten, refererend aan de belangrijkste activiteiten in de regio.

We hebben daarom een koffietafel ontworpen die geïnspireerd is op de kassen die je veel ziet in het Westland. De grote groenten objecten hebben een lampje gekregen, zodat ze extra opvallen, en ook nog praktisch zijn. 

Voor dit project hebben we gebruik gemaakt van plastic verpakkingsafval dat we zelf op voorraad hebben.

Recycled plastic bin

YoYo return stations

These colourful return stations are used by YoYo.BoostReuse to collect food containers so that they can be reused for the next meal. ⁠ By doing this, YOYO aims to reduce take away packaging waste at every workplace. And we are happy to help by 3D printing these striking return stations!

Circulair meubilair, gemaakt met 3D printer

Better Future Factory

We werken ook regelmatig samen met andere makers. Zo hebben we samen met Better Future Factory een circulair interieur gemaakt voor het kantoor van een Deense speelgoedfabrikant. In de producten zitten zelfs stukjes kapot speelgoed verwerkt! 

Het plaatmateriaal is geleverd door de Better Future Factory, en het onderstel is door ons geprint. 

IKEA INGKA onderzoeksproject

IKEA / INGKA

We hebben twee onderzoeksprojecten gedaan in samenwerking met IKEA en INGKA. In deze samenwerkingen hebben we verschillende onderzoeken gedaan naar onder andere de mogelijkheden van customized massaproductie en de mogelijkheden voor additive manufacturing met afvalstromen uit IKEA’s keten.