Projecten

Projecten

We werken graag samen met gelijkgestemde bedrijven om zo veel mogelijk impact te maken. Een samenwerking kan op verschillende manieren worden ingericht. Zo kunnen we samen op zoek gaan naar een bruikbare plastic afvalstroom en daar een custom product van maken. Wij kunnen ook zelf het plastic aanleveren. En heb je al iets gezien in onze webshop dat heel goed bij jouw bedrijf zou passen? We kunnen deze producten ook maken van jouw plastic afval.

Van conceptueel ontwerp tot eindproduct

Heb je wel plastic afval, maar nog geen idee wat je ervan zou willen maken? Je kunt het volledige ontwerpproces aan ons overlaten. Wij werken eerst een conceptueel ontwerp uit en bespreken vervolgens welk product het beste bij jou en jouw organisatie past. Vervolgens werken wij het ontwerp zo uit dat we het kunnen realiseren met onze 3D printers. 

Ben je benieuwd wat wij zouden maken van jouw plastic afval?

De Nederlandsche Bank

Bij de verhuizing van De Nederlandsche Bank kwamen er een heleboel oude blauwe postbakjes vrij. Deze postbakjes zijn gemaakt van polystyreen (PS), een materiaal waar wij graag mee werken.

DNB had de wens om van deze afvalstroom een nieuw product te maken voor in de publieke ruimtes van het nieuwe pand. We hebben de postbakjes gerecycled tot hoge plantenstandaarden waarvan de vorm is geïnspireerd op een stapel geldmuntjes.

Fairphone

Voor sommige klanten gebruiken we hun plastic afval om producten uit onze eigen collectie te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is het project dat we hebben gedaan voor Fairphone

Er zat een productiefout in de oude hoesjes van Fairphone, waardoor deze allemaal vervangen moesten worden. De onbruikbare hoesjes wilden ze graag recyclen, maar niemand kon met dit materiaal werken omdat de metalen Fairphone letters aan het plastic gelijmd zaten. Gelukkig wisten wij hier wel raad mee! 

Onze 3D printers kunnen namelijk ook met licht vervuild materiaal verwerken. Van de telefoonhoesjes hebben we deze vrolijke Delta’s gemaakt voor op het kantoor van Fairphone.

Meer weten? Kijk ook eens deze video over het project.

Rabobank Westland

Sommige klanten hebben geen plastic afvalstroom, maar willen toch een statement maken met een object van gerecycled plastic. Bij Rabobank Westland wilden ze de foyer wat extra glans geven met een koffietafel en twee groente-objecten, refererend aan de belangrijkste activiteiten in de regio.

We hebben daarom een koffietafel ontworpen die geïnspireerd is op de kassen die je veel ziet in het Westland. De grote groenten objecten hebben een lampje gekregen, zodat ze extra opvallen, en ook nog praktisch zijn. 

Voor dit project hebben we gebruik gemaakt van plastic verpakkingsafval dat we zelf op voorraad hebben.

HEMA

Alle make-up displays in de winkels van HEMA zijn vervangen. Hierdoor kwam er ruim 2000 kilo aan plastic afval vrij. Het type plastic van de displays (ABS) wordt nu nauwelijks gerecycled. Door de displays apart in te zamelen, hebben we deze afvalstroom toch kunnen verwerken tot een waardevol nieuw product. 

We hebben 35 afvalscheidingsstations gemaakt voor op het hoofdkantoor van HEMA. De afvalbakken zijn volledig gemaakt van gerecycled plastic. Met onze 3D printers kunnen we reliëf aanbrengen in een oppervlak. Met deze techniek hebben we het logo van HEMA op de afvalscheidingsbakken kunnen aanbrengen. 

We hebben het witte materiaal gekleurd met pigment om de groene, rode en blauwe afvalbakken te kunnen maken. Op die manier is het duidelijk dat er verschillende bakken zijn voor de verschillende typen afval. Zo stimuleren we de medewerkers van HEMA om nóg meer afval te scheiden en te zorgen voor een betere recycling.

Better Future Factory

We werken ook regelmatig samen met andere makers. Zo hebben we samen met Better Future Factory een circulair interieur gemaakt voor het kantoor van een Deense speelgoedfabrikant. In de producten zitten zelfs stukjes kapot speelgoed verwerkt! 

Het plaatmateriaal is geleverd door de Better Future Factory, en het onderstel is door ons geprint. 

Stichting Klean – Plastic Madonna

Kunstenaar Peter Smith van Stichting Klean zamelt zwerfafval in. Om bewustwording van het plastic afvalprobleem te vergroten, werkt hij aan een heel groot kunstwerk van een liggende vrouw: de Plastic Madonna.

Het kunstwerk zal 12 meter lang, en 4 meter hoog worden, en wordt geprint door vanPlestik. We printen dit in verschillende delen van ongeveer 1 meter. De losse delen worden vervolgens aan elkaar gesmolten.

Omdat zwerfafval uit heel veel verschillende soorten plastics bestaat, krijgen we hulp van een recycler die het plastic sorteert en shred. Met onze 3D printers kunnen we namelijk maar één type plastic tegelijk verwerken. Zo werken we samen aan de vermindering van plastic (zwerf)afval!

The Student Hotel

Voor het nieuwe Student Hotel in Delft hebben we 2 opvallende objecten ontworpen en gemaakt voor bij de entree. De luchtballonnen zijn gemaakt van plastic verpakkingsafval. Er zit zelfs een lampje in waardoor de ballonnen ‘s avonds licht geven! 

IKEA / INGKA

We hebben twee onderzoeksprojecten gedaan in samenwerking met IKEA en INGKA. In deze samenwerkingen hebben we verschillende onderzoeken gedaan naar onder andere de mogelijkheden van customized massaproductie en de mogelijkheden voor additive manufacturing met afvalstromen uit IKEA’s keten.

Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival heeft in 2020 een nieuwe prijs uitgereikt: De Gouden Berg. Deze berg is ontworpen door kunstenares Noor Nuyten en door ons geproduceerd. De Gouden Berg is gemaakt van oude videotapes.

Wil je meer weten over dit project? Bekijk hier het filmpje dat over de award gemaakt is!

Better future factory / AVR

In samenwerking met Better Future Factory hebben we een serie producten gemaakt voor AVR. AVR is een bedrijf dat zich bezig houdt met het recyclen van restafval. We hebben onder andere verschillende krukken gemaakt. Deze krukken zijn extra bijzonder omdat we hiervoor een combinatie van materialen gebruikt hebben. Wij hebben de onderkant 3D-geprint, en de bovenkant is gemaakt van oude spijkerbroeken. Dit materiaal is aangeleverd door design studio Planq.

Neem contact op! 

Ben je enthousiast geworden na het zien van deze projecten? En wil jij zelf misschien ook wel zo’n project starten? 

Stuur ons een mailtje of vul het contactformulier in.