NFF award: Wij beloven gouden bergen – en leveren die ook!

De start van de klim

Een paar maanden geleden werden we benaderd door kunstenares Noor Nuyten. Zij werkte aan een project voor het Nederlands Film Festival (NFF). Noor kreeg de opdracht een nieuwe award te ontwerpen en heeft ons gevraagd om samen te werken in dit project. De nieuwe award zal door de gemeende Utrecht worden uitgereikt aan de winnaar van het beste regiedebuut.

Noor was geïnspireerd door de foto’s van Yosemite die zijn genomen door Eadweard Muybridge. Onder de indruk van dit werk van de Britse fotografie pionier, bedacht Noor het concept van De Gouden Berg. Ze heeft toen de eerste versie ontworpen en een prototype gemaakt van klei. Vervolgens heeft ze ons gevraagd om er een 3D-geprinte versie van te maken. 

De Gouden Berg award – foto: Marie Brändle

Even terugspoelen: Wat was de bron van het materiaal?

We wilden graag een afvalstroom gebruiken die gerelateerd was aan de filmindustrie. En dus zijn we op zoek gegaan naar het meest geschikte materiaal. We hebben verschillende opties overwogen, totdat Noor een voorraad hoezen van oude videobanden vond. Deze hoezen hadden als voordeel dat we ze eenvoudig konden verzamelen en shredden. Daarnaast vonden we het een pluspunt dat deze hoezen zijn gemaakt van polypropyleen (PP). In de afgelopen maanden hebben we namelijk veel onderzoek gedaan en getest met dit type plastic. Het toeval wilde dat we net goede resultaten hadden bereikt met deze tests, toen dit project opkwam. Dit was dan ook het eerste project waarbij PP afval hebben gerecycled tot een nieuw product.

Het doel was om de award rijk en feestelijk te laten zijn. Daarom hebben we verschillende kleuren goud getest. Naast een gouden kleurstof, hebben we ook 24 karaats gerecycled goudstof toegevoegd aan het materiaal. Nu zit er dus in elke berg die we hebben geprint ECHT goud verwerkt!

10 Jaar – 10 Awards – 10 Uitreikingen

Het leuke is dat we maar liefst tien van deze gouden bergen hebben geprint voor de jaarlijkse prijsuitreiking. Elk jaar zal er een winnaar van het beste regiedebuut bekend worden gemaakt en beloond worden met een van deze gerecyclede gouden bergen. Dat betekent dat in de komende tien jaar, tien van de meest veelbelovende jonge filmmakers een gouden berg zullen ontvangen, geprint door vanPlestik.

Winnaar van de prijs 2020 – Joris Koptod – foto: © MOMENTTOM.com

We willen Noor graag bedanken voor dit leuke en leerzame project en we kijken al uit naar onze mogelijke volgende samenwerking. Vergeet niet om ook haar andere werk te bekijken!

Nog niet genoeg gezien? Er is ook een korte film over het project gemaakt. Hierin wordt meer achtergrond gegeven en is het process in stappen te volgen. Klik hieronder om hem te bekijken:

Filmprijs van de stad Utrecht: De Gouden Berg