Over vanPlestik

Over vanPlestik

vanPlestik is een jong bedrijf met een missie: het creëren van mooie circulaire producten, aandacht trekken voor het plastic probleem en het redden van zo veel mogelijk plastic uit de verbrandingsovens. vanPlestik heeft een 3D printer ontwikkeld en gebouwd die plastic afval gebruikt als grondstof. Met deze printers is het mogelijk om lokaal plastic te recyclen in unieke, hoogwaardige en betaalbare objecten zoals stoelen, tafels en bloempotten.

Missie en visie

De transitie naar een circulaire economie is een wereldwijde uitdaging die vraagt om een combinatie van slimme oplossingen. vanPlestik wil hieraan bijdragen door met grote 3D printers plastic afvalstromen te verwerken die nu niet gerecycled kunnen worden. Door samen te werken met bedrijven en particulieren maken we het mogelijk om lokaal de kringloop te sluiten. Daarnaast tonen we met onze producten en projecten aan dat plastic afval een waardevol materiaal is. Zo inspireren we ook anderen om bij te dragen aan de circulaire economie.

Op dit moment werken we vanuit onze werkplaats in Amsterdam, waar we vier grote 3D printers hebben staan. Deze oplossing is echter juist bedoeld om ook wereldwijd ingezet te worden. Door overal lokale recycling hubs te faciliteren kan zelfs op de meest afgelegen plekken plastic gerecycled worden. Daarom willen we op de lange termijn wereldwijd lokale ondernemers ondersteunen om zelf ook een plastic recycling werkplaats in te richten.

vanPlestik International

Uiteindelijk willen we de impact die we hebben op lokaal niveau wereldwijd verbreiden. Door het gebrek aan toegang tot recyclingfaciliteiten, komt plastic op veel plaatsen in de wereld in de natuur terecht. Met onze kosteneffectieve 3D-printers bieden we op lokaal niveau een oplossing voor het plastic probleem. Hierdoor kunnen nieuwe bedrijven worden gecreëerd die waardevolle objecten produceren en tegelijkertijd voorkomen dat plastic in de natuur terechtkomt.

Wil je meer weten over hoe we dit aan gaan pakken, of wil je ons helpen om deze missie te verwezenlijken?

Ons team

Nout Kooij
Co-founder
nout@vanplestik.nl
06-23925688

Nout ontwerp, creëert, werkt samen en stuurt aan. Zijn favoriete project ooit is het onderzoek dat vanPlestik voor IKEA Zweden deed. 

Nout is altijd op zoek naar creatieve oplossingen: “als onze 3D printer geen enkele beperkingen zou hebben, zou ik betaalbare woningen in Amsterdam ontwerpen.”

Sam van Til
Co-founder
sam@vanplestik.nl


Multitasken is zijn middle name. Tijdens het ontvangen van een bestelling voor een 3D-geprint babyhoofd, bespreekt Sam de recyclingindustrie op Bali en veegt ook nog eens de studiovloer aan. 

Zijn favoriete plastic object ooit geprint: “de voeten van de Plastic Madonna. Het zijn de grootste 3D-geprinte voeten op de hele wereld!”

Roos Bouman
Business Operations & Strategy
roos@vanplestik.nl
06-30064962

Roos is een ster in alles behalve de technische zaken: HR, financiën, planningen, project management, enzovoort… 

Haar favoriete vanPlestik object is de Delta. “Ik ben heel gestructureerd en precies, net als de Delta. Het kan zowel als bijzettafel of kruk worden gebruikt, dus multi-inzetbaar – net als ik!”

Onze 3D printers

Onze 3D printers zijn speciaal ontworpen en gebouwd om te kunnen werken met licht vervuild plastic afval. Om eventuele vervuilingen in het materiaal toe te kunnen staan, printen we met een vrij dikke printlijn. Dit zorgt ervoor dat we relatief eenvoudig grotere objecten kunnen produceren, maar maakt het lastiger om kleine of heel gedetailleerde producten te printen. De minimale afmetingen van een product zijn 10x10x6 cm en de maximale afmetingen zijn 450x130x90 cm.

Op dit moment kunnen we de volgende typen plastic verwerken: 

  • polystyreen (PS)
  • PETG
  • ABS
  • polypropyleen (PP)
  • polycarbonaat (PC)
  • PLA

Contact

Wil je weten of we ook met jouw plastic afval kunnen werken?
Neem contact met ons op via het onderstaande formulier.